Från Europa till Antarktis

29 november 2013

Hej alla föräldrar!

Den här veckan har vi avslutat vårt månadslånga tema om Europa och igelkotten. I december kommer temat att vara Antarktis och isbjörnen. Under veckan har barnen arbetet med vad igelkottar äter och tillverkat egna igelkottar i lera och i papper och garn. Vi avslutade veckan med att även göra chokladigelkottar (chokladbollar med kokostaggar) för att på ett festligt sätt arbeta praktiskt med temat.

Barnen har gjort en igelkottsdikt:

Igelkotten

Den har en jättelång nos
När den är rädd lyfter den upp taggarna i luften och rullar ihop sig till en boll
Den äter bär, sniglar, möss och en skalbagge
Och så har den taggar
Det är ett nattdjur
Den har väldigt bra luktsinne
Den kan också rota i soptunnor, precis som rävar gör

Traditionsenligt kommer vi under december månad att få besök av två mjukisnallar (Ragnar och Ragnhild). Varje år är bakgrundshistorian ny men konceptet det samma. Det här året är Ragnhild och Ragnar isbjörnar och kommer från Antarktis. Ert barn kommer att få med sig antingen Ragnhild eller Ragnar hem och ni lämnar tillbaka nallen nästa dag. I nallens korg ligger en dagbok där ni skriver om vad ert barn har gjort tillsammans med nallen under eftermiddagen/kvällen. Det kan tex vara vad ni har ätit till kvällsmat, om ni har tittat på tv, läst saga eller något annat som ni brukar göra en vardagskväll. Nästa dag läser vi upp vad som står i dagboken och ert barn får berätta om besöket av nallen.

Vi har under veckan haft barnråd på Rosa Tornet. En flicka och en pojke från Trädet och Grodan har träffats i mötesrummet tillsammans med Monica och Camilla i köket för att diskutera två frågeställningar. Den här terminens frågeställningar var:

Vad betyder det att vara fattig?
Vad är roligast på förskolan?

Barnen hade sedan tidigare samlat in gruppens synpunkter på en samling. På Trädet tyckte barnen så här kring frågeställningarna.

Vad betyder det att vara fattig?
– Att man inte har så mycket pengar.
– Att man inte har någon mat.
– Att man inte har något hus.
– Man bor ute i skogen.
– De är nakna.
– De stjäl kläder från andra.
– De skjuter rävar och tar hem pälsen till kläder.
– Men de har inget gevär.
– Att man inte kan köpa någonting och man kan inte resa någonstans.
– Man har ingen bil.
– Att vara fattig då har man inga pengar.
– Om man inte har några pengar då kan man inte köpa något.
– Då måste man köpa pengar, min mamma säger att man inte kan köpa pengar.
– Om man är fattig har man inga pengar att köpa mat.

Vad är roligast på förskolan?
– Plusplus
– Att vi kan rita
– Bubbla
– Jag tycker om att rita
– Jag tycker också om att rita
– Mini plusplus
– Att spela spel
– Att göra matte
– Att leka
– Att rita
– Jobba är roligt
– Att vara och jobba i ateljén är roligt
– Sova i lugn och ro
– Jobba med igelkottar
– Att göra igelkottar
– Att göra igelkottsspel
– Göra smulor

Trädets två representanter var stolta när de gick iväg till mötet med anteckningar på gruppens synpunkter.

I onsdags var det dags för terminens sista naturdag. Våra barn födda 2010 (grupp 2) var en liten grupp denna gång. Vi promenerade till den närliggande lekplatsen och hade en mysig förmiddag tillsammans. På vägen hem gick vi till dammen och barnen upptäckte att det fanns gröna växter, stenar, geggamoja och is vid strandkanten.
Våra barn födda 2009 (grupp 2) begav sig till stadsparken i Lund för att titta på och mata fåglarna. Även den här gruppen såg påfåglar, undulater och höns. Det småregnade och var ganska blött men barnen var på gott humör. Gräsänderna var hungriga och kom nära våra fötter. Matsäcken åt vi nära dammen. Vi tittade på hur den nya lekplatsen i stadsparken håller på att byggas. Barnen tyckte bussfärden var spännande och var väldigt duktiga på att hoppa på, sitta på sitt säte, visa hänsyn för medresenärerna och hoppa av när det var dags.

Experimentet denna vecka handlade om att varm luft stiger. Detta illustrerades genom att vi tände på en tom tepåse. Barnen såg sambandet med eld, värme och uppstigning.

Vi har arbetat vidare med Stegvis. Idag har vi pratat om olika känslor, glad, ledsen och arg. Barnen har fått prata kring hur det känns när känner sig glad, ledsen och arg. De fick sedan visa i en spegel hur de ser ut när de är glada, ledsna och arga.

Nästa vecka har pedagogerna personalkonferens på måndag. Vikarier och föräldravikarier är i barngruppen sista tiden på eftermiddagen.

Trevlig helg
önskar pedagogerna på Trädet

 • Förälder skriver:

  Det är så roligt att läsa bloggen och ser hur ni jobbar med våra barn.
  Ni är så duktiga!
  Tack.
  Hälsningar
  Jahima, Astrids mamma.

Comments are closed.