Flugsvampar och magnetism på Trädet v. 37

12 september 2014

Hej!

Nu har vi Internet igen, så nu är vi tillbaka!

Vi vill börja med att berätta lite kring barngruppen i stort. Barnen kommer allt mer in i rutinerna och känner sig allt mer trygga med aktiviteterna på avdelningen. När vi observerar vilka barnen väljer att leka med ser vi generellt stor variation, vilket vi gläds åt. Alla barnen är med i lekar och blir inbjudna i lek. Vi pedagoger är med och lyssnar och leker för att stödja alla barn att komma in i olika lekkonstellationer.

I onsdags var grupp 2 av barnen födda 2009 iväg på naturdag. Vi tog bussen till Skryllegården för att få en fin utsikt över det skånska landskapet. Temat för dagen var det karaktäristiska i den skånska slätten. Med oss i ryggsäcken hade vi Selma Lagerlöfs bok ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” som vi läste början på efter lunch, sittandes ovanför Skryllesjön med utsikt över vidderna. Före lunchen gick vi Mullestigen där vi såg många illröda flugsvampar. Vi hann även undersöka allt fint och spännande på Naturrum. Nästa vecka är det grupp 1 av barnen födda 2009 som ska iväg. Den här gången ska vi titta närmare på skogsmiljön i Skåne. Vi planerar att åka till Trollskogen vid Torna Hällestad.

I veckan har vi presenterat många material som vi har på hyllorna. Både när det gäller svenska och matematik men även experiment av olika slag. Det är flera barn som har börjat läsa och som med stolthet parar ihop ett skrivet ord med en passande bild (materialet heter de små rosa, blå eller gröna askarna). Vi har även arbetat med matematik och då utgått från tiosystemet som vårt räknesystem bygger på. Vi växlar 10 ental till 1 tiotal, 10 tiotal till 1 hundratal och 10 hundratal till 1 tusental. Ett tusental är tungt och innehåller hela 1000 ental, det är fascinerande! Barnen befäster  kunskapen genom att lägga ut sin egen ålder i ental och lägger sedan ut exempelvis en förälders ålder med tiotal och ental. Här kan barnet jämföra och räkna ut hur många år äldre en förälder är än en själv. (Exempel på material som behandlar tiosystemet är banken och räkneormen). Som exempel på experiment har vi arbetat med magnetism, vilka föremål som är magnetiska och ickemagnetiska.

Under eftermiddagarna kommer Melissa att vara timvikarie hos oss på Trädet. Hon är montessoripedagog och engelsklärare. Hennes nu vuxna barn har gått på Rosa Tornet när de var små. Välkommen till oss Melissa!

Trevlig helg önskar,
Ingela, Mona, Rebecka och Sabine

 • Förälder skriver:

  Så mycket roligt ni gör tillsammans med barnen! Härligt att ni erbjuder dem så många upplevelser. Måste bara höra ifall ni testat att magnetisera en strumpsticka? Det funkar fint att bara stryka en stavmagnet längs med. Sen kan man tex fiska gem med den. Om man slår strumpstickan mot ett bord avmagnetiseras den igen så det blir lite trolleri över det hela.

 • Förälder skriver:

  Hej,

  Kul med experiment! Naturdagarna verkar också vara mycket givande och spännande.

  Tack för att ni delar med er av det som händer på Trädet!

  Mvh

  Pappa på (eh…) Trädet

Comments are closed.