Filosofi och praktiska vardagsövningar på Trädet v. 35

29 augusti 2014

Hej alla föräldrar!

Den här veckan har ännu fler barn kommit tillbaka från sommarledigheten. Härligt!

I onsdags var grupp 2 av barnen födda 2009 iväg på naturdag. Vädret var underbart, varmt och soligt. Vi tog bussen in till Lund C där vi bytte buss till en regionsbuss som tog oss ut till Bjärred. När vi gick mot stranden stannade vi och tittade på en ekorre som hoppade förbi framför oss och som sedan hoppade upp i ett träd. På stranden letade vi efter strandfynd och gjorde varsin strandtavla. Den här gången hittade vi snäckor, stenar och stora fjädrar. Det fanns även mycket tång. Solen sken när vi åt lunch och vi hade gärna stannat i Bjärred hela dagen. Tillsammans skrev vi en dikt utifrån vad som var specifikt för strandmiljön. Barnen utgick från sina sinnen när de formulerade dikten.

 

GetAttachment (1) GetAttachment (2) GetAttachment (3) GetAttachment (4) GetAttachment
Stranddikt
Det luktar saltvatten
Det luktar hav
Jag kollar och hittar saker
Jag hittar guldstenar
Alla barn blir så glada när de ser havet
Jag hittar små snäckor
Jag hittar en sked
Jag hör havet
Jag hör blåsten
Jag känner luften, vilket håll den går
Kastar jag sand, ser jag vilket håll det blåser
Jag ser sjögräs
Nästa vecka är det grupp 1 av barnen födda 2009 som åker iväg för att undersöka ”den skånska slätten”. Från Trädet är det Amanda, Astrid R, Charles, Sigge och Elliott. Tänk på att matsäcken ersätter lunchen på förskolan. Tänk även på att ta med lagom mycket att dricka. Gärna i en flaska som går att återförsluta. Ibland tar vi korta drickpauser innan vi går vidare, det är därför bra med en flaska som man kan stänga igen.Vi går ibland långt, och mycket dryck kan bli onödigt tungt.
I veckan har barnen delat grönsaker från vår trädgård och bjudit sina kompisar, bland annat gurka. Många barn har intresserat sig för praktiska vardagsövningar så som att koka havregrynsgröt, koka te och bre knäckebröd. Under veckan har vi haft många intressanta diskussioner med barnen kring stora livsfrågor så som vem som uppfann människan, döden och jordens placering i solsystemet. Några barn har arbetet med flaggor och världsdelar, blandat färg, läst egna böcker och skrivit ord.
På samlingar har vi sjungit och berättat för varandra vad vi gillar och tycker mindre om (ex. färger, maträtter, aktiviteter).
Vi vill påminna om studiedagen på måndag (1/9). Förskolan är då stängd. Vi vill även uppmärksamma er om att vi har löss på förskolan, ALLA BARN SKA LUSKAMMAS HEMMA varje dag under en veckas tid. 
Trevlig helg,
önskar vi på Trädet